Link copied to your clipboard
Filter Timeline:
Elementi Appuntati
Attività recenti
  • Giordano Sandrini è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Enel Roundhouse, Londra (UK)
    by Pentastudio Architetti Associati

    Nel cuore pulsante di Londra, sorge la maestosa Enel Roundhouse, un'opera architettonica che incarna l'armoniosa fusione tra l'energia urbana e la leggerezza della natura. Questo spazio, rinomato per la sua bellezza e la sua...
    Enel Roundhouse, Londra (UK)
    by Pentastudio Architetti Associati

    Nel cuore pulsante di Londra, sorge la maestosa Enel Roundhouse, un'opera architettonica che incarna l'armoniosa fusione tra l'energia urbana e la leggerezza della natura. Questo spazio, rinomato per la sua bellezza e la sua innovazione, rappresenta un simbolo di sostenibilità e connessione con l'ambiente circostante.

    L'idea di trasmettere sensazioni di leggerezza, sostenibilità e ariosità ha guidato il concept alla base del progetto della Roundhouse. L'obiettivo principale è stato quello di avvicinare il pubblico al tema dell'energia, restituendo al contesto il ruolo di confort associato agli aspetti qualitativi dei fattori ambientali, seguendo una visione olistica della vita.

    Il design della struttura è caratterizzato da una grande nuvola che avvolge l'anello superiore della Roundhouse, simbolo di leggerezza e respiro. Le forme fluide e mai rigidamente definite riflettono la morbidezza della natura, mentre le scelte accessorie come pedane, tavoli e sedute seguono il principio di linee fluide, lontane dalle geometrie cartesiane.

    Il segno fluido diventa il veicolo formale attraverso il quale si identifica il passaggio dalla natura all'energia e viceversa. L'impianto centrale della sala, con il suo richiamo all'archeologia industriale, è un elemento architettonicamente significativo che orienta l'esperienza percettiva degli ospiti.

    Le strategie di progetto sono state elaborate secondo la naturale vocazione del contesto, con un sistema di successioni anulari che non privilegia mai un asse specifico della sala. Le sedute sono collocate su "isole" diffuse nello spazio, seguendo una dislocazione bilanciata ma mai simmetrica, in armonia con le leggi della natura come logica di aggregazione.

    Gli effetti luminosi giocano un ruolo fondamentale nella scenografia, fungendo da perfetto complemento di un'atmosfera dalle valenze plurime. L'adattamento cromatico accompagna lo scorrere del tempo, esaltando le forme abilmente realizzate in fase di allestimento.

    In definitiva, l'Enel Roundhouse non è solo uno spazio fisico, ma un luogo di convergenza per idee, ispirazioni e connessioni umane. Incarna la bellezza della leggerezza e la potenza della sostenibilità, invitando il pubblico a riflettere sul rapporto con l'energia e l'ambiente in un mondo in continua evoluzione.
    Leggi altro
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • La Nuvola | Studio Fuksas

    Studio Fuksas has completed the largest building in Rome in over 50 years. Opened to the public in October 2016, the New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ is a €239 million earthquake proof complex that has taken 18 years of planning and construction.

    I...
    La Nuvola | Studio Fuksas

    Studio Fuksas has completed the largest building in Rome in over 50 years. Opened to the public in October 2016, the New Rome /EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ is a €239 million earthquake proof complex that has taken 18 years of planning and construction.

    It hosts auditoriums, exhibition spaces and a hotel – amassing 55,000 square metres in new public space. Through both trade and tourism, the convention centre is expected to bring in between 300 – 400 million euros annually to the city of Rome.
    Located south of the city’s core, in the business district of EUR, the complex follows the simple orthogonal lines of the surrounding 1930s rationalist architecture.
    The spaces surrounding the centre serve as two public squares. Integral to the new complex and the neighbourhood, these new spaces provide citizens with places for various leisure and outdoor activities, offering a new meeting area in this busy part of Rome.
    The New Rome/EUR Convention Centre and Hotel ‘the Cloud’ comprises three distinct architectural concepts: the basement, the ‘Theca’ and ‘Cloud’, and the ‘Blade’.

    The basement is accessed on Viale Cristoforo Colombo, via a staircase that leads into the building’s main foyer and information point. Past this area, a large concourse feeds into an expansive congress and exhibition hall that can host up to 6000 people.

    The ‘Theca’ is the stunning outershell and façade of the convention Hall and Hotel, which has been made from a combination of metal, glass and reinforced concrete. Inside the building, 7,800 square metres of new public space plays host to public and private conferences, exhibitions and large-scale events.

    Suspended inside the ‘Theca’ is the ‘Cloud’ – the interplay between these two spaces is essential to the complex – symbolising the connection between the city of Rome and the convention centre.

    The ‘Cloud’ is an independent cocoon-like structure that is covered in 15,000 square metres of highly advanced membrane fiber glass and flame-retardant silicone and is supported laterally at points by the ‘Theca’. It lies at the heart of the complex and is accessed by the ‘Forum’ – an artery walkway that fuses the two structures together. Inside the ‘Cloud’, five levels (supported by escalators and walkways) lead to a 1,800 capacity auditorium. In order to ensure that the ‘Cloud’ system does not interfere with the rest of the complex, the auditorium is clad in wooden cherry panels.

    The final architectural concept is the ‘Blade’ – an autonomous building split into 17 floors and containing a new 439-room hotel built to provide accommodation to visitors to the centre and the city of Rome. Spread over 18,000 square metres, the ‘Blade’ also includes seven boutique suites, a SPA and a restaurant.

    The building has been constructed from 37,000 tons of steel- the equivalent weight of four and a half Eiffel Towers. Additionally, 58,000 metres of glass has been used for the centre’s exterior and interior design, which is enough to cover the surface of 10 football pitches.
    The centre is fully earthquake-proofed – the stiffness of its vertical structure is able to withstand both small and large seismic waves.
    In addition, the building’s insulators have a horizontal rigidity, which works against the movements of small earthquakes, whilst their low rigidity enables large oscillations with low accelerations during more violent tremors.

    An eco-friendly approach underscores the design of the centre, with integrated air-conditioning that will be carried out by a reversible heat pump. This system is capable of achieving high energy performances whilst reducing electricity consumption. A natural ventilation system is also in place – with the cool water of the nearby EUR lake extracted and filtered into the system. The roof’s photovoltaic panels (glass and silicon wafer) help to produce energy and protects the building from overheating through the mitigation of solar radiation.

    Fully operational, the basic power load of the New Rome /EUR convention Hall and Hotel ‘the Cloud’ is supplied by the power station of cogeneration as well as any power generated by the buildings’ geothermal and photovoltaic network. The mutual interdependence of these systems ensures that the complex is able to function in any instances of a technical failure.
    The centre’s eco features also comprise a rain water harvesting system, where exterior panels collect rainwater and filter it into a storage tank.

    The water can then be pumped, on demand, from the tank to the internal water system.

    Fuksas’ design for the complex was created with flexibility in mind –spaces are interchangeable and can be amended to accommodate large or small conferences, lectures and events with a maximum seating allowance of nearly 8,000 seats, divided between the auditorium inside the ‘Cloud’, (1,800 capacity), and large conference rooms in the basement (6,000 seats). The underground level of the building also has more than 600-place parking area.

    Many of the complex’s interior details have also been realised by Studio Fuksas. In the Auditorium, the red armchairs have been made by Poltrona Frau and specially designed by Massimiliano and Doriana Fuksas. The building’s bespoke ‘Cloud’ lamp has been produced by iGuzzini and conceived by the studio.

    Competition (1st phase): November 1998
    Preliminary Project: July 2001
    Definitive project: February 2004
    Executive project: March 2007
    First stone: 11 December 2007
    Works start: March 2008
    Theca structure: May-June 2010
    Cloud structure: February2012
    Opening: October, 2016

    Project: New Rome /EUR convention Hall and Hotel ‘the Cloud’
    Site: Rome-Eur, Italy
    Address: At the corner of via C. Colombo and viale Asia
    Period: 1998-2016
    Client: Eur SpA
    Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
    Interior design: Fuksas Design
    General contractor: Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA
    Built surface: 55,000 sq. m.
    Engineering: Plans: A. I. Engineering, Torino
    Structures: Studio Majowiecki; Studio Sarti
    Safety: Studio Sarti
    Acoustics: XU – Acoustique, Parigi, A.I. Engineering, Torino
    Lighting consulting: Speirs& Major Associates, Edinburgh, London

    THECA
    Structure: metallic and reinforced concrete
    Dimensions
    Height: 39 m (from the underground level 48 mt)
    width: 70 m
    length: 175 m
    Outer and transversal façades: stratified extra-bright glass and stratified lamellar extra-bright glass
    Inner façades: double gazing with solar factor cellular system and double gazing with solar factor REI cellular sys
    Outer façades: 16,075 sq.m.
    Outer longitudinal façades: 13,880 sq.m. (6,9420×2)
    Outer transversal façades: 2,195 sq.m. (1,301 via Colombo and 894 viale Shakespeare)
    Roof (11,000 sq.m.): glass with solar factor and 3,000 sq.m. panels with monocrystal line photovoltaics
    Inner flooring: travertine
    Forum: 7,500 sq.m. (public square)

    CLOUD
    Structure: metallic
    Coating: microperforated Atex® 2000 TRL sheet
    Flooring: industrial parquet
    Auditorium: 1,800 seats, seat “Carla” for Poltrona Frau designed by Doriana and Massimiliano Fuksas
    Bar and foyer: 450 sq.m.

    BLADE (HOTEL)
    Hotel –hall – restaurant 2,600 sq.m.
    Hotel: 18,000 sq.m.
    439 rooms, including 7 suites, 1 spa
    Height: 55 mt
    Structure: metallic and reinforced concrete
    Façades: black double glazing (grey + Energy N) with solar factor, high energetical performance

    UNDERGROUND LEVEL
    Congress space: 7,800 sq.m. (6,000 seats)
    Meeting rooms: 600 sq.m. (4 meeting rooms, 100 seats each)
    Offices: 1,100 sq.m.
    Storage rooms: 3,470 sq.m.
    Concourse: 4.200 sq.m.
    Parking: 20,100 sq.m. (615 places)
    Lamps: “Cloud” for iGuzzini designed by Doriana and Massimiliano Fuksas
    Congress Centre Restaurant: 700 sq.m.
    Main access square: 1,600 sq.m.

    COST
    Initial Cost Estimate: € 276.000.000 (year: 2007)
    Final Cost: € 239.000.000 (October 2016)

    The completion of the Centre represents 18 years of work for Fuksas–having won an international architectural competition held in 1998 by the Municipality of Rome, with Eur S.p.A. Fuksas’ design was selected by a highly qualified jury of international peers chaired by Lord Norman Foster.

    Credits: Studio Fuksas
    Leggi altro
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Progetto
    PADIGLIONE ITALIA Expo Dubai 2020 STUDIO IDEAM

    Progetto per la realizzazione del Padiglione Italia per l’expo Dubai 2020.
    Progetto 3° classificato di un concorso internazionale di progettazione.

    Autori:
    studioIDEAM + partners
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Testo Ad
    Testo Italia produce e vende strumenti di misura, da piccoli strumenti portatili a termocamere professionali e analizzatori di gas per uso civile e industriale.
    Testo termocamere
    https://www.edilbim.it/brands/testo/
  • Angry Architects è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Federica Seregni è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Eduardo Pardo è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Solaris Tende è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Facchiano Enrico è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Ciaoone Ad
    Ciaoone, trova tutto
    https://www.ciaoone.com/
  • Lino Fiore è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Stefano Asquini è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
  • Davide Vardanega è entrata nel gruppo
    Post is under moderation
    Stream item published successfully. Item will now be visible on your stream.
Non ci sono ancora attività.
Impossibile caricare il contenuto. Riprova.